over Paul Baas

Geboren in Utrecht (8-12-1949).
Hij groeide op in Amersfoort in een katholieke omgeving.

Hij studeerde aan de openbare kweekschool al daar.
Hij werkte een jaar als adjunct op een vormingscentrum voor Jong Volwassenen. Om aan de dienst te ontkomen werkte hij vijf jaar in het openbaar basisonderwijs in Amsterdam. Daar ontmoette hij zijn vrouw Carla.
In 1976 overleed zijn vader.
In 1977 werkte hij twee jaar als hoofd op de Nederlandse school in Nairobi Kenia.

In 1979 maakte hij een reis van een half jaar naar Nepal en India. Daar leerde hij het Tibetaans Boeddhisme kennen. Vanaf dat moment heeft het boeddhisme hem niet meer losgelaten.
In de jaren die er op volgden heeft hij af en toe gewerkt als onderwijzer. Daarnaast woonde hij twee jaar in het nieuw gestarte Tibetaans Boeddhistisch centrum: Het Maitreya Instituut.
Leraren waarvan hij les gekregen heeft zijn: Lama Zopa, Lama Yeshe, Serkong Rinpochee, Sogyal Rinpochee, Dalai Lama.

In 1983 startte hij in Nederland de stichting Universele Educatie. Dit was een onderdeel van een internationale organisatie verbonden aan het Maitreya Instituut. Deze organisatie was geïnitieerd door Lama Yeshe en de Dalai Lama. Het tijdschrift Universele Educatie (Educare) is toen begonnen.
In 1985 heeft hij Educare overgedragen aan anderen die met het initiatief zijn doorgegaan.

Geïnspireerd door het vrijeschool onderwijs volgde hij een tweejarige applicatiecursus vrijeschool leerkracht. Vanaf eind 85 werkte hij in Hoorn als meester en een aantal jaren als directeur.
In een verlof periode (100 dagen) maakte hij met zijn vrouw en vier kinderen een reis door Frankrijk, Spanje en Portugal.

Tijdens die jaren bleef het Boeddhisme aan hem trekken naast zijn interesse in antroposofie. Hij probeerde het universele karakter van beide stromingen naast elkaar te leggen. De boeddhistische taal bleef echter zijn taal.
Hij bezocht regelmatig lezingen van verschillende lama’s. Hij volgde in 2003 nog een intensieve retraite van drie weken in een Tibetaans boeddhistisch klooster in Frankrijk.

Naast zijn beschouwelijke bezigheden heeft hij zich regelmatig beziggehouden met schrijven, schilderen en tekenen en enkele keer met beeldhouwen en houtbewerken. Wandelen en reizen zijn bezigheden waar hij zich mee bezighoudt.

In 2014 stopte hij met werken en heeft hij het Tibetaans Boeddhisme intensief omhelsd.

Plaats een reactie